Safran Mutfakta-Tuzlular, Börekler, Çörekler

Pazartesi, Şubat 20, 2006

Kapalı Pide


Benim minik oğluşumun canı çok sıkkın bu günlerde...Bir dertli ki sormayın...Ne güzel bugüne kadar annesinin sıcak kollarının arasında otomobilde çevreye bakarak gidiyordu, nereden çıktı bu otomobil koltuğu meselesi şimdi? Yapılacak iş mi şimdi bu, ne olmuş çocuk oto koltuğunda tek başıma oturacak kadar büyümşsem :)...
Bugünlerde yeni koltuğa alışma meselesi yüzünden biraz gerginiz... Sofraya oturup yemek yemesi için o nedenle zorlamıyorum. O'da oyun oynarken elinde gezdirip yiyebileceği bir şeyler istiyor...Ben de geçen gün televizyonda kanallar arasında dolaşırken bu tarifi gördüm ve biraz modifiye ederek denedim benim minik afacan için. Tadını çok sevdi...:) Bu pideleri aynı zamanda piknikte veya yolculuklarda bir nevi hazır sandviç gibi de tüketebiliriz :) Gerçekten çok lezzetli olduğunu söylemeliyim, daha önce mutfağınızda bu lezzete yer vermişmiydiniz bilmiyorum ama bir de bu tarifi deneyin çok memnun kalacaksınız...:) Hepinize sevgiler...
Malzemeler:
5 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı erimiş margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı instant maya
1,5 su bardağı ılık süt
1 yumurta
İç malzemesi olarak:
250 gr kıyma
2 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Bol baharat (kekik, nane, karabiber, kırmızıbiber)
istenirse tuz
2 kaşık sıvıyağ
1/2-1 çay bardağı su
Üzerine sürmek için:
Tereyağ
Yapılışı:
5 su bardağı una toz instant mayamızı karıştıralım, içerisine tuz ve şekeri de ekleyerek bir kez daha harmanlayalım. Sonra içine sıvı yağı, eritilip ılıtılmış margarini, 1 yumurtayı ve ılık sütümüzü ekleyerek bir hamur elde edelim (not: hamur tamamen sütle yoğurulmaktadır su katılmamaktadır). Hamuru 40 dakika dinlenmeye bırakalım...
Bu arada kıymayı, robottan geçirilmiş ya da çok ince kıyılmış soğanı, salçayı, baharatları ve tuzu, 2 kaşık sıvıyağı ve bir avuç suyu da ekleyerek bir iç malzemesi elde edelim...
Kabaran hamurumuzdan ceviz iriliğinde bezeler koparıp bunları unladığımız tezgahta yarım cm'lik kalınlıkta ve oval biçimde açalım. Oluşturduğumuz oval şeklin uzun kenarını bize bakacak şekilde yerleştirelim ve içine iç malzemesini ilave edelim. Koymadan önce iç malzemesini bir kez daha karıştırıp, bu karışımdan 1-2 kaşık hamurumuzun ortasına koyalım ve oval hamurun kenarlarına 1-2 cm kalana dek elimizle iç malzemesini hafifçe bastırarak yerleştirelim.Sonra oval şeklimizin uzun kenarlarını birleştirip sıkıştıralım ve pidelerin her iki yanını sıkıştırarak kulak yapalım (bkz. yukarıdaki resim). Hazırladığımız pideleri yağlı pişirme kağıdı serili fırın tepsisi üzerine biraz aralıklı olarak yan yana koyalım ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında altın sarısı bir renk alana dek pişirelim. Çıkınca sıcakken üzerine tereyağını hızlıca gezdirelim ki daha da yumuşak ve lezzetli olsun ve tabi ki afiyetle yiyelim :)... Beğenirsek yorumlarımızı Safran'a iletelim :)
Not: Bence bu tarifin iç malzemesi peynirli, peynirli-maydonozlu, patatesli, peynirli-ıspanaklı vb. gibi varyasyonları da üretilebilir, çok da lezzetli olur :)

8 Comments:

Blogger ZeYNeP said...

Pide bizimde en cok sevdigimiz bir lezzet, hele yurtdisinda olunca daha bir ozlem doluyoruz nedense, bende evde yaparim hep ,
benim ufaklikta masada yemek yemeyi sevmeyen bir cocuk, oyun oynarken yer herseyi...
Eline saglik, afiyet olsun.

Zeynep

2/21/2006 06:13:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Senin de eline sağlık Zeynepcim...

Eminim harika pide çeşitleri yapıyorsundur...Napalım bizim ufaklıklar büyüyene kadar sularına gidicez artık :)Senin ki kaç yaşında bilmiyorum ama oto koltuğu krizini aştınsa nasıl aştın, tecrübelerinden yararlanmak isterim doğrusu :)...Sevgiler...

Safran

2/21/2006 08:40:00 ÖS  
Blogger ZeYNeP said...

Merhaba Safran
oto koltugu olayi burada cocuk hastaneden cikarken basliyor, bu sebeple cocuklar dogar dogmaz tanisiyorlar ve benimsiyorlar.
Yalniz benimki bir ara baglandigi icin sinir oluyordu, buyuk basari ile kendini cozmeye baslamisti, ben direksiyonda iken mudahale edemiyordum, sonunda baska bir kemerle daha koltuga baglamaya basladim. sonra kurtulusu olmadigini anladi, simdi ses cikarmadan oturuyor.
Benim kucuk oglum 3.5 yasinda.
Sevgilerimle.
Zeynep

2/22/2006 04:27:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Sen çok yaşa Zeynep:)

Beni ne kadar çok güldürdün... extra kemer bizim küçük afacanlar için güzel bir çözüm, bence bunun patentini almalısın...:) Ama maşallah tatlı oğlun ne kadar zeki ki bu yaşta mekanizmayı çözmeyi başarmış, söyle ona uzakta olduğu için dua etsin yoksa Safran teyzesi onu şu anda öpücüklere boğardı...Sevgiler...

2/23/2006 09:36:00 ÖÖ  
Blogger Behiye said...

Merhaba Safran,

Sitene birkac gun once girdim ilk defa. Bu tarifi görünce hemen denemek istedim.Aslında bu toplamda ikinci defa pide yapma girişimim oluyor. Daha önce de ekmek hamurundan yapmıştım. Bu hamur ile çok güzel oldu. Tarif için teşekkürler:))
sevgiler

2/25/2006 03:01:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Merhaba, hoşgeldin Behiyecim,

Aslında tarifle çok alakası yoktur bu işlerin, güzel yapmışsın ki hamur iyi tutmuş, pide güzel olmuş...:)Ellerine sağlık...:) Bundan sonra da güzel ziyaretlerini, mesajlarını her zaman beklerim...Sevgiler...

Safran

2/25/2006 09:20:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

ellerine sağlık çok güzel olmuş.

9/07/2006 03:20:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

SELAM ! ELLERİNE SAĞLIK ÖNCELİKLE. BEN YILLAR ÖNCE Bİ PİDE YEMŞTİM.TADI HALA DAMAĞIMDA.ÖYLE PİDE YEMEDİM DAHA ÖNCE VE DAHA SONRA.KARADENİZ PİDESİ VEYA KAPALI PİDE DİYE GEÇİYORDU ADI.FAKAT ŞEKİL BÖYLE DEĞİLDİ.KARE KARE KESİLMİŞ,ARASI AÇIK DOĞAL OLARAK VE SADECE KAVRULMUŞ KIYMA VARDI.NASIL CANIM İSTEDİ ŞİMDİ BİLEMEZSİN.EĞER GÜN GELİRDE BU DEDİĞİM PİDENİN TARİFİNİ BULURSAN MUTLAKA YAZ.İNŞALLAH BULURSUN DA SEBEPLENİRİZ DİMİ AMA.

11/30/2007 02:38:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home