Safran Mutfakta-Tuzlular, Börekler, Çörekler

Çarşamba, Şubat 22, 2006

Çörekotu Mantolu Tuzlu Kek

Sabahları bizimkilere kahvaltı mutlaka yaptırırım... Bence kahvaltı günün en önemli öğünü ve atlanmamalı...Ancak sabah koşturması içinde peyniri koy, zeytini koy, yok ekmek kes...filan işler uzuyor, tabi birde toplaması var sofrayı, geç kaldık vaktimiz yok diye yemeyip gidebiliyorlar da...Ben de daha pratik bir çözüm buldum. Bizimkilere herşeyi içinde bir börek ya da kek hazırlıyıp yanında 1 bardak sütle ya da çayla ikram edip :) kahvaltıyı es geçmelerini önlüyorum...

İşte yine böyle herşeyi içinde "ye ve çık" :) bir tarif ararken eski yemek kitaplarımın içinde bu tarifi buldum. Ancak acaba güzel olur mu diye düşünürken dün TV'de kekin yapıldığını gördüm...Sonuçta baktım ki kek güzel görünüyor, akşam ben de kitaptaki tarifte damak tadımıza ve stoklarımda bulunan malzemelere uyacak bir takım değişiklikler yaparak denedim...Bizimkiler hemen tatmak için ucundan birkaç dilim yediler tabi ve çok beğendiler...Sabaha da kalır umarım :)... Sizlere de şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun...Sevgiyle kalın...
Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
10 dal ıspanak (ince kıyılacak)
1/2 demet maydonoz (ince kıyılacak)
1 adet kırmızı biber (toz halinde değil, normal bildiğimiz biber şeklinde:)
Beyaz peynir ve kaşar rendesi
12-15 adet siyah zeytin (çekirdeği çıkarılıp dilimlenecek)
2 çay fincanı un
1 paket hamur kabartma tozu
tuz (istenirse-peynir tuzlu ise ilave edilmeyebilir)
Yapılışı:
Bir kap içerisine yumurtaları kırarak iyice çırpalım, üzerine sütü ve yağı ilave ederek çırpmaya devam edelim. Daha sonra karışıma ince kıyılmış maydonoz ve ıspanağı da ekleyelim. Kırmızı biberi nohut iriliğinde küp küp doğrayıp karışıma ekleyelim. Rendelenmiş kaşar peyniri ve ufalanmış beyaz peyniri de ilave edip tekrar bir harmanlayalım. Son olarak karışıma çekirdekleri çıkarılıp dilimlenmiş siyah zeytini, içine hamur kabartma tozu ve tuz karıştırılmış 2 çay fincanı unu da ekleyerek kek hamurunu tamamlayalım...

Bu hamuru yağlayıp sonra üzerine çörekotu serpiştirdiğimiz ve hafifçe un serptiğimiz kalıba kaşık kaşık yerleştirelim...Kaşık kaşık koymamızın sebebi çörekotlarının yerini terkedip karışımın içerisine karışmasını önlemek, çünkü onlar pişip kalıp ters çevrilince üstünde ve yanlarında süs olarak gözükmeli :). Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 35 dakika pişirip çıkardığınız kekinizi iyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve dilimleyerek afiyetle yiyin...:)

not: gerçi kekimizin adı çörekotu mantolu tuzlu kek ama isteyenler, çörekotu sevmeyenler kek hamurunu doğrudan margarinle yağlayıp unlamış olduğunuz kek kalıbına döküp aynı şekilde pişirebilirler...Afiyet olsun...:)

6 Comments:

Anonymous Adsız said...

superrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!Allah senden razi olsun, cunku ne zamandir boyle bisi ariyodum! nedenine gelince ben Amerika'da full time okuyan-calisan bir ogrenciyim. Sabah kahvaltilarini genelde atliyorum:( Cunku canim hep borek, corek cekiyor, cekiyor amma nerde o kadar zaman ki hamur yapayim da pisireyim de yiyeyim!!! offf ben bunu yapipt da her sabah 3'er 5'er yemez miyim!!!!

Bekle beni kahvalti geliyorum!!!
Ipek

2/22/2006 01:03:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Koş İpek kim tutar seni!!! :))

Aman Allahım neler oluyor bana! İpekçim valla bana öyle bir coşku taşıdın ki mesajınla neredeyse evdeki yapılmış keki kapıp ben gelicem Amerika'ya...:) Aman ne olursun kahvaltını atlama canım hele de bu kadar yoğun bir tempon varken. Ben senin ve diğer arkadaşlarımız için daha bunun gibi çok tarif arar bulur, denerim :) Bu enerji dolu, güzel yorumlarını her zaman beklerim...:)Sevgiler..

Safran

2/22/2006 08:54:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

keşke daha kalabalık bir aile olsak ve ben hemen tarifleri deneyebilsen ama iki kişiyiz şimdilik bu tarifin çıktısını alıp yemek tarifleri klasörüme koyucam inşaallah günün birinde çoluk çocuğa karışırsak yapıp yapıp kulaklarınızı çınlatırız.
hülya

2/22/2006 09:01:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Ben senin yerinde olsam listede yazan miktarları yarıya indirir şimdiden bir denerim...Çünkü bebek işi bu ne zaman gelecekleri belli olmaz :) Doğduktan sonra herşeyi canlarının istediği zamanda yaptıkları gibi,çoğunlukla gelecekleri,doğacakları zamanı da kendileri belirliyor adeta :)İnşallah bebeklerinle ileride tarifin tamamını uyguladığın günlerde de tatlışlarının beğenip beğenmediklerini de yazarsın... Sevgiler...

Safran

2/22/2006 09:11:00 ÖÖ  
Blogger evcilkedi said...

Çok güzel bir tarif Safran tebrikler. Ben de tuzlu kekleri çok severim, hem bunun yağı da az. Çayla kimbilir ne güzel gider.Ellerine sağlık. Selamlar:-)

2/22/2006 11:42:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Merhaba Tülincim...

Valla ne yalan söyliyeyim çayla pek bir güzel gidiyor :)Şu anda ben de tam bunu tatbik ediyordum da :)) Sevgiler...

Safran

2/22/2006 12:02:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home