Safran Mutfakta-Tuzlular, Börekler, Çörekler

Cumartesi, Mart 18, 2006

Yumurtalı Gözleme

Sizlere çok lezzetli bir gözleme tarifi sunuyorum... Yumurtalı gözlemeyi kahvaltıda yiyebilir, ansızın misafiriniz geldiğinde börek niyetine hazırlayabilirsiniz... :) Pratik, doyurucu ve besleyicidir... Ben özellikle bu gözleme çeşidini pazar günleri evde brunch keyfi yaparken sıcacık çayın yanında yemeyi severim, bir de Ramazanda... Bizimkiler kahvaltı için bunu hazırladığım günlerde sofrada başka birşey istemezler, çünkü herşeyi içinde bir tarif zaten... Uzun süre çok yoğun çalışma yapmam gereken ve yemek yemeye vakit bulamayacağım günlerde de tercihimdir bu gözleme çünkü uzun süre tok tutar... Mutlu bir gün diliyorum hepinize, başlamak üzere olan haftanın hepimize bol şans getirmesi dileğiyle, sevgiler...
Safran
Malzemeler:
Kişi sayısı kadar yufka
Kişi sayısı kadar yumurta
Maydonozlu-peynirli iç malzemesi
karabiber (isteğe bağlı ama güzel oluyor tavsiye ederim :)
pul biber (isteğe bağlı ama küçüklerde yiyecekse onlarınkine koymayın lütfen, minik dilleri yanmasın :)
Yapılışı:
Her kişi için 1 adet yufkayı alarak (ya da dilimlenerek 1 yufkadan elde edilen gözleme, börek dilimleri şeklinde daha çok sayıda kişiye dağıtılabilir) düz bir zeminde tam yuvarlak olarak açalım, tam ortasına bir kapta çıptığımız 1 yumurtayı dökelim ve bir fırça ya da kaşık yardımıyla yufkanın her yanına dağıtalım (aslını isterseniz önce yumurtayı, sonradan da elimi çok güzel yıkamak kaydıyla ben bu yumurta kırma işini doğrudan yufkanın ortasına yapar ve dağıtma işini de bizzat elimle yaparım :)). Yumurtayı yufkanın her tarafına dağıtıp sürdükten sonra hazırladığımız maydonozlu-peynirli iç malzemesinden yufkamızın üzerine serpiştirelim, istersek karabiber, pul biber de serpiştirip yufkayı bohça biçiminde kapatalım (iç malzemesi olarak ön pişirilme yapılmış sucuk, sosis, patetes vb'de kullanılabilir). Sıvıyağ ile yağladığımız ve gözlemelerinizin tam olarak içine sığabileceği büyüklükte bir teflon tavada yumurtalı gözlemelerimizi orta ateşte önlü arkalı kızarana dek pişirelim... Çok yüksek ateşte pişirme yapmamamızın sebebi dışının hemen kızarıp içindeki yumurtanın pişmeyip kabarmadan kalmasına yol açmamak içindir (Orta hararetli ateşte ağır ağır pişen gözlemelerinizde, içindeki yumurtanın pişip kabarmasına bağlı olarak biraz kalınlaşma göreceksiniz)...Dışı güzelce kızaran yumurtalı gözlemeleri sıcak sıcak servis yapalım ve afiyetle yiyelim...:)

5 Comments:

Blogger ZeYNeP said...

Safran beni eskiye goturdun,
bunu halam koy yufkasi ile yapardi, KEskinli benim baba tarafim, koy yufkasi gelince hemen annemde halamdan ogrendigi sekilde yapardi bu guzel boregi ama biz baska isim kullaniyorduk, " Donderme" derler bizim tarafta. Tadi ne guzel olurdu.
Canim istedi simdi, aksam olmak uzere saat 5 pm, karnim ac.
1 tane de bana yollasan fenami olurdu hani ?
Ellerine saglik.
Zeynep

3/19/2006 01:02:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Canım Zeynepcim, inan kuş olup oraya uçup hemen, bir tane de değil, dünyalar kadar getirmek isterdim...Zıpzıp da severdi hem...:) Ankara'ya yolun düştüğünde birgün kısmet olursa kendi ellerimle ikram ederim...Sevgiler, çok öpüyorum...

3/19/2006 07:55:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

ya siz de bi alemsiniz...tarifi kopyalayalım dedik izin verilmedi.çok komik ama ya çıktısını alacaktık yazdır dedik aldık.neden yada kimden korumya çalışıyorsunuz anlamadık..

9/27/2007 05:26:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

altı üstü bi gözleme ya amma abartmışsınız..zeynepçim sende inanma onlar seni şişiriyo sonuçta sen gazla çalışmıyorsun ki canım.

9/27/2007 05:33:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Merhabalar

Tariflerin kopyalanmasına izin verilmemesinin nedenini sormuşsunuz bilgilendirmek istedim. Bildiğiniz gibi Safran Mutfakta da dahil hemen tüm yemek bloglarında tarifler karşılıksız olarak siz değerli dostlarla paylaşılıyor. Eğer karşılıksız paylaşım yapılmak istenmeseydi bugün internette pekçok sitede görüdğümüz gibi çıktı dahi alınmayacak biçimde sitede ayarlama yapılabilir ya da üyelik ücreti talep edilebilirdi.

Burada sevdiklerimizle geçirebileceğimiz zamanımızdan fedakarlık ederek ve emeğimizi ortaya koyarak siteyi güncel halde tutmaya çalışıyoruz ve takdir edersiniz ki her tarifin optimum biçimde oluşturulması, hazırlanması, resimlenmesi ve bilgisyara aktarılması aşamasında ciddi emek harcıyoruz. Fakat görüyoruz ki bir başka sitede bizim veya bir başka yemek blogunun tarifleri, resimleri ve tarif listesiyle birlikte olduğu gibi kopyalanarak yayınlanıveriyor ve bir yasal süreç başlıyor.

Emek hırsızlığının önüne geçerken bir yandan da paylaşımımızın devam etmesi için almış olduğumuz bu önlemi anlayışla karşılayacağınızı umuyorum ve bu tedbirin sadece (sizin deyiminiz ile :)) altı üstü gözlemeye ilişkin olmadığını tüm tarifler için alındığını belirtmek istiyorum.

Dilerim aydınlatabilmişimdir, işlerinizde kolaylıklar dilerim, siteye göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim.

Safran

10/03/2007 03:15:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home