Bezelyeli-Peynirli Kek
Bezelye çeşitlerinden bazılarının yalnızca taneleri yenilir. Oysa kimi bezelyelerin badıcında, parşömen denilen sert tabaka bulunmaz. Sultani bezelye adı verilen bu çeşit, kabuğuyla birlikte yenilir. Bir başka önemli çeşit de, taneleri iri olan araka bezelyesidir. Bezelye taneleri, taze olarak sevilerek çok çeşitli yemekleri yapılıp yenildiği gibi, kurutulup, dondurulup ve konservesi yapılıp ileride tüketmek için saklanmaya da elverişlidir. Ancak çeşitli platformlarda vurgulanan önemli bir konu da bu yönüyle ilgilidir; konserve şeklinde saklanan tüm gıdalar gibi bezelye de çok dikkatli bir biçimde tüketilmelidir… Bezelye konservesi alırken son kullanma tarihini kontrol etmemiz, kullanmak için açtıktan sonra bekletmeden hemen tüketmemiz sağlığımız için yararlı olacaktır…
Geçtiğimiz gün sizlerle Fırında Yoğurtlu-Köfteli Kebap tarifini paylaşmıştık. Orada bezelyeyi 1,5-2 çay bardağı kadar miktarda ve püre halinde kullanmıştık. İşte ben de size vermiş olduğum tariften sonra, kutuda kalan diğer bezelyeleri değişik bir şeyler yapıp hemen tüketmek istedim. Mutfakta biraz şu malzeme biraz bu malzeme derken doğaçlama bir “bezelyeli peynirli tuzlu kek” çıkardım ortaya :) sonuçtan da çok memnun kaldık ailece… Bezelyeler kekin içerisinde çok şeker durmuşlar ayrıca çok da lezzet vermişlerdi peynirle beraber…Bu tuzlu kek, hem hafta içi
Safran
Malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
1 su bardağı peynir rendesi (ben Erzincan tulumu kullandım)
1,5 su bardağı haşlanmış bezelye (konserve de olabilir)
¾ çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz (peynirinizin tuzuna göre miktarı değişebilir)
Kek kalıbını yağlayıp, unlayarak hazırlayalım, fırını 180 dereceye ısıtalım… Kabartma tozunu ve tuzu una ekleyip karıştıralım, diğer malzemeleri de ekleyerek çırpalım (ben el mikseriyle elimde çırptım, istenirse makinede de hazırlanabilir), yanlız bezelyeleri en son aşamada ekleyelim ki karıştırma işlemi esnasında ezilmesinler. Bezelyeleri de ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra kek hamuru kıvamında cıvık bir hamur elde edelim ve bu hamuru kalıbımıza dökelim. Ön ısıtılmış fırınımıza vererek yaklaşık 30-40 dakika pişirelim, üstü kızarınca kontrol ederek fırından alalım, ılınmasını bekleyerek kalıptan çıkaralım ve afiyetle yiyelim…:)
8 Comments:
Keske anneme de sevdirebilsek Bezelyeyi,ama bir türlü yediremiyoruz,ben ve abim cok seviyoruz,abimin bizi ziyaret edecegi bir gün yaparim insaallah ,ellerine saglik safrancim,
oglunu öpüyorum
ailecek sevgiyle kalin ins
Hülya
Çok teşekkür ederim Hülyacım :) Benim yengem de sevmez bezelyeyi, ben ise her gün olsa yerim misali :))) Güzel dileklerinle beni yine çok mutlu ettin canım arkadaşım, seni yanaklarından değerli anneni ellerinden öperim, sevgiler :)
Merhaba safrancım gözlerime inanamadım bu nasıl güzel farklı bir tuzlu kektir böyle eline sağlık.ilk defa görüyorum valla ama nefis görünüyor gerçekten.bende sana gelirsem bu kekten isterim anlaştık diymi :)bizlerle paylaştığın için teşekkürler öpüyorum seni.
Himmmm tuzlu keklere bayilirim Safran:)
Yarin hemen denenecek listeye alindi hazir Easter tatili herkes evde iyi gider.Eline saglik..
Sevgili Susam,sana da yazdığım gibi bir vesileyle olur ya görüşürsek, sende olursak ben sitendeki o ziyafet sofrasından isterim :)) yok ben de olursak bu kek ne demek sana daha neler neler yaparım inşallah, yemeğin üstüne bir de demli çay oh! :))Çok öpüyorum, sevgiler canım :)
Denizcim, ben de tuzlulara daha bir düşkünüm sanki :)Ayrıca senin damak zevkine de çok güvenirim, bu benim mutfağa girip doğaçlama oluşturduğum bir tarif oldu, bizim evdekiler beğendi ama onlar dışında daha hiç kimse tatma imkanı bulamadı, o nedenle denersen görüşlerini merakla bekliyor olacağım canım, sevgiler :)
Safran keki dun aksam gelen misafirler icin denedim. Ve sonuc itibari ile senin kesinlikle yaratici bir mutfak delisi olduguna kanaat getirdim. Cunku sadece avuc ici kadar bir parca yiyebildim zira kalmadi.
Ayrica agzina dereotu surmeyen oglum Daniel "brokoli yapraklari onlar dereotu degil"yalani ile apira kopure yedi.
Cunku ben tek fark icine evde fazla oldugundan dereotu da dogradim. Ellerine saglik.. Tarif icin tesekkurler tekrar...
İşte şimdi neden denemeni istediğimi, damağına neden güvenirim dediğimi anladın mı Denizcim...:) Yaparken keki, aklıma maydonoz, nane ve diğer bilimum otu koymak geçmiş, sonrada tadı nasıl olur diye düşünüp vazgeçmiştim...Dereotunu ise hiç düşünmedim, kim bilir kaçıncı denememde aklıma gelecekti, işte ben seni bunun için çok seviyorum, tarife öyle bir ekleme yapıyorsun ki lezzeti daha bir güzel oluyor,bende kısa yoldan bir tarifin daha lezzetli şekli nasıl olur onu öğrenmiş oluyorum :))) Ellerine sağlık canım, seni de sevgili oğlun Daniel'i de öpüyorum :)
Yorum Gönder
<< Home