Safran Mutfakta-Tuzlular, Börekler, Çörekler

Cuma, Mayıs 05, 2006

Peynirli-Maydonozlu Nokul

Pek çok yörede haşhaşlı ve/veya tahinli yapıyorlar nokulu, ben sadece annemin memleketi Isparta’ya özgü sanırdım, Ye#9: Yöresel Yemekler etkinliğinde bir baktım değilmiş, birçok yörede de yapılıyormuş, adına “nokul” yerine “lokum” da denilebiliyor… Sevgili Devletşah’ın sitesinde “Haşhaşlı Lokum”un videosu var ve yapılışı çok güzel anlatılmış, bugün ben sizleri nokulun ya da lokumun :) Isparta’da yapılan diğer şekliyle yani peynirli-maydonozlusu ile tanıştırmak istiyorum :) Annem, biz küçükken her hafta sonu bu şekilde yapardı, evi mis gibi kokular sarar pişerken…:) Hepinize tavsiye ederim nokulun bu çeşidini de; hem pratiktir, hem bereketlidir, hem de çok lezzetlidir… Hafta sonu kahvaltınız için çayın yanına yapmak isterseniz tarifi aşağıda…:)


Bu nokul yukarıda da yazdığım gibi annemin bana öğrettiği bir tarif, bugün sizlerle paylaşmak için tesadüfen seçmedim ama, bugün annemin doğum günü, buradan kendisini öpüyorum ve nice yıllara canım anneciğim diyorum :) Kendisine güzel bir pasta eşliğinde doğum günü dileklerimi göndermek isterdim ama hem şeker hastası anneciğim hem de tuzluları daha çok sever :)) Bu arada bu hafta sonu tatlı bir telaşım daha olacak benim, neden mi? Nedeni sürpriz olsun :) Pazartesi yazarım kısmetse :) Yarın kutlanacak Hıdırellez Bayramınızı şimdiden kutluyorum :))) Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum, sevgilerimi gönderiyorum :)


Safran

Malzemeler


4 cup /çay fincanı (4 x 200 ml) un

1 paket instant maya (kuru hamur mayası)

3 çay bardağı (300 ml) su

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı toz şeker

5 kaşık sıvıyağ

Beyaz peynirli-maydonozlu iç

1 yumurta sarısı

Susam


Yapılışı


(Bu hamur ister ekmek makinesinde hamur yoğurma programında ya da istenirse elde hazırlanabilir) Unun içine instant mayayı ekleyip karıştıralım… Ardından tuz, şeker karıştıralım ve suyu da ekleyerek yoğuralım ve bir hamur elde edelim. Bu hamuru 40 dakika üzeri örtülü olarak bekletelim ve kabarmasını sağlayalım… Kabaran hamuru bu sürenin sonunda hafifçe unlanmış tezgaha alarak merdane ile yarım cm kalınlığında ve dikdörtgen biçiminde açalım, içine 5 kaşık sıvıyağ koyup tüm yüzeyine yayalım ve bunun üzerine de maydonozlu-peynirli içi yayalım… Daha sonra size bakan geniş alt kenarından itibaren rulo yaparak saralım ve rulo yaptıktan sonra biraz yuvarlayalım…Elde ettiğimiz ruloyu 2-3 parmak genişliğinde dilimleyelim, kenarlarını biraz düzelterek önce yumurta sarısına sonra susama (ben keten tohumlu da yaptım bu kez) bastırarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla koyalım...Rulomuz bitene dek bu işlemi tekrar edip, tepsiyi önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına gönderelim…Pişip, puf puf olmuş, üstü altın sarısı renk almış nokullarımızı çıkarıp afiyetle yiyelim :)

2 Comments:

Anonymous Adsız said...

Merhaba, benim de baba tarafım Isparta dan gelmiş ama ben bu tarifi bilmiyordum. Muhakkak deneyeceğim. Sizinde elinize sağlık. Ayrıca milföylü kurabiyeleri de deneyeceğim. Zaten milföy benim kurtarıcımdır.
Sevgiler ve bol marifetli günler dilerim.

5/10/2006 11:55:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Merhaba Lale :)hemşehri olmamıza çok sevindim :)Ziyaretin beni çok mutlu etti, bu sayede güzel siteni de keşfetmiş oldum, bundan sonra yakın takipçisi olacağım güzel tariflerinin...Milföy benimde kurtarıcımdır...Derin dondurucuda yanında bir kutu kokteyl sosisle her an göreve hazır beklerler :)) Sevgiler benden sana, tekrar görüşmek dileğiyle :)

5/10/2006 12:01:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home