Safran Mutfakta-Tuzlular, Börekler, Çörekler

Çarşamba, Şubat 02, 2011

Mercimekli Börek


Malzemeler (24 adet için)

içi için:

3 su bardağı yeşil mercimek
1 büyük kuru soğan
2 kaşık zeytinyağı
1 domatesin rendesi
1 kaşık salça
tuz ve istenen baharatlar (nane, karabiber, pul biber, kimyon vb.)
.

6 adet yufka
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta (birinin sarısını üstüne sürmek için ayıralım)
1 şişe soda
.
üstü için haşhaş veya susam vb.
.

Yapılışı


Mercimek üstünü geçinceye kadar su ile bir tencereye alınır ve yumuşayıncaya dek pişirilir... Bu arada üstünde biriken köpükler zaman zaman temizlenir... Bu esnada aynı yemeğinin altını yapar gibi soğan zeytinyağı, domates rendesi ve salça ile pişirilir... Bu karışıma pişen ve suyunu uçurduğumuz mercimekler ile tuz-baharatlar ilave edilerek karıştırılır ve ılınması için bekletilir... Fırın 180 dereceye getirerek ısınmaya bırakılır...Bir kapta maden suyu, sıvı yağ, yumurtalar (1 tam ve birinin de beyazı) karıştırılır ve bir yufka serilerek üzerine bu karışımdan kaşıkla gezdirilir... Tam üstüne gelecek şekilde bir yufka daha serilir ve bu ikinci katın üstüne de bu karışımdan gezdirilir... Çift katlı yufka 8'e bölünür ve her birine hazırlanan mercimekli harçtan 1 kaşık konarak aynı sigara böreği sarar gibi sarılır... Yufkalar bitinceye dek aynı işlem tekrarlanır... Sarılan börekler yağlı kağıt serilen tepsiye alınır... Üzerine ayırmış olduğumuz yumurta sarısı sürülür, haşhaş ile süslenir ve ısınan fırına tepsi gönderilir, üzeri kızarana dek pişirilir... Pişince afiyetle yenir :)))

Etiketler: , , ,

2 Comments:

Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarif. tebrik ederim.

8/19/2011 04:34:00 ÖÖ  
Anonymous yemek tarifleri said...

harika bir tarifmis. tebrikler.

8/19/2011 04:58:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home